45) Indiánský turnaj v malé kopané – den první

18. 03. 2009 7:04:01
V 18h jsem dorazil na víceúčelové hřiště v Rio Manso. Hned vedle se nachází kostel a místo, kde 6 večerů v týdnu učím místní indiány. Celý komplex spravuje „církev“. Rozběhl jsem tedy kurz, vyučoval a přitom čekal, až pro mne spoluhráči pošlou, až budeme na řadě. Přihlásilo se 7 týmů.
Hriste
Hristefilippo

Hlavní organizátorkou turnaje byla Gáby. Odhadem pětatřicátnice, která působí v Cecachi jako doktorka. Patří mezi mé studenty a pracuje zde jako dobrovolnice. Stejně jako já. Téměř každý den dochází do Rio Manso a pod záštitou řádu Don Bosco organizuje pro občany kulturní a sportovní akce. Během 2 týdnů se stihlo několikeré promítání filmů, cyklo soutěž pro děti a mládež, volejbalový a fotbalový turnaj. Je fajn, že se někdo usiluje o to, aby se lidé z vesnice (především pak mladí) měli při čem pravidelně setkávat.

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=693472&picture=9406650

Odkaz na stránku mé studentky Gáby

Zajímalo mne, jaké jsem vyfasoval spoluhráče. Prvním byl Tolentino. Můj žák a učitel v Cecachi, který na mne při zápasu „žáci“ v. „učitelé“ příliš velký dojem neudělal. Druhým byl vyzáblý, vysoký týpek jménem Hugo, třetí jakoby druhému z oka vypadl. Pátým do party (náš tým se jmenoval prozaicky „kvarteto a brankář“) pak byl sám mladý „otec“ z Rio Manso.

Když jsem kolem nás viděl rojit se dvacetileté hochy, samý sval, samá šlacha, někteří odvážlivci hráli i na betonovém plácku bosky, nevsadil bych si na náš tým ani zlámanou grešli. V zápase před námi mne zaujal hoch s dynamitem v noze. Během pěti minut nasázel do branek miniaturních rozměrů hattrick. Rány jako z děla.

Asi ve 20h jsme nastoupili k prvnímu zápasu. K mému překvapení se hrálo každé utkání dlouhých 2x 10 min. Nominoval jsem se dopředu, tam je to bezpečné. Když jsem ale viděl, že v naší hře vládne chaos, hrál jsem raději v útoky i obraně současně. Lítal jsem všude, abych případně stihl zaskočit za své méně obratné spoluhráče. Bylo mi jasné, že „kdo dá gól vyhraje“. Branky byly opravdu malé, gólmani mohli navíc chytat rukama.

Rozměry branek však očividně místním borcům nijak nevadí. Pálí o sto šest. Již v první minutě na půlce stínuji obránce s míčem, snažíc se odhadnout, kam bude přihrávat. K mému velkému překvapení se však milý bombarďák napřahuje a z poloviny hřiště (!) zkouší své štěstí. Co na tom, že stojím půl metru před ním. Přefouknutý balón se s citelným štípnutím odráží od mé holeně, až mi téměř vyhrknou slzy. Za dvě minuty pálí z obdobně nesmyslné vzdálenosti jiný protihráč, trefuje míč krásně z voleje, ten ovšem místo branky nachází pouze mou hlavu. S pocitem že mám dost možná otřes mozku přemýšlím o duchovním zdraví místních plejerů.

Na moment mne napadne, že o takovouhle hru nestojím, že to snad radši zabalím. Uběhly sotva tři minuty a už se cítím na půl cesty do špitálu. V příští vteřině se ovšem předchozí úvaze podivím, přisuzuji ji té ráně do hlavy. Vzdávat se nic nebude. Naopak. I já stojím na půlce nad balónem ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Bombarďák tančí přede mnou. Napřahuji se a s vypětím všech sil ze sebe vydávám největší ránu, jež jsou mé ne zrovna svalnaté nohy schopné. Modlím se, abych nebyl k smíchu, mé dalekonosné pokusy často brankáře spíš rozesmávaly než děsily.

A vida, povedlo se, brankář pochopitelně ohrožen nebyl, milý bombarďáček však s úsměvnou grimasou poskakuje na jedné noze. Tak „tady máš na guláš“, kamarádíčku, však já se na ten váš indiánský fotbal taky adaptuji.

Ačkoli to vypadá, že všichni pálí ze všech možných i nemožných pozic, branka do konce utkání nepadne. Po dvaceti minutách je dobojováno. Nulky nulky. Aspoň, že se neprohrálo.

Ptám se Gáby, kdy nás čeká další zápas a jaký je vůbec systém. Překvapuje mne odpovědí, že se odehrály 4 zápasy a že už není čas na další. Že se bude pokračovat až druhý den. Znovu opakuji svůj dotaz na systém, kdo s kým bude hrát, jaký je klíč. Ten ale není žádný, prý do zítra musí na něco přijít. Má odehrané 4 zápasy, 2 výhry a 2 plichty. Jeden mančaft hrál navíc již dvakrát.

Jsem zvědav co z těchto indicií do zítra asi vykoumá. A tak si trošku zklamaně pomyslím něco o „oříšku“ a „držení palců“ ...

 

-------------------------------------------------------------------------------------

NOVINKA: CI vydalo první publikaci: Bezpečnostní manuál pro oblast LATINSKÉ AMERIKY

http://www.communityinspiration.com/prirucka.htm

NOVINKY A FOTKY přímo z Mexika (galerie: studenti, čeští podporovatelé, příroda a okolí):

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

Všeobecné informace o projektu:

www.communityinspiration.com

VIDEA (nejen) z výuky

http://www.youtube.com/user/FILIPPOsenaCI

Starší články (chronologický vývoj projektu) lze nalézt na pravé straně pod kontaktem v „seznam rubrik“ ...

HLEDÁME:

- DOBROVOLNÍKY

- ČLENY VYSÍLAJÍCÍCH KOMUNIT

- SPONZORY a PARTNERY PROJEKTU

- příznivce a zájemce o spolupráci

INFO: http://www.communityinspiration.com/podporte.htm

logonapohled.jpg

Autor: Filip Šena | středa 18.3.2009 7:04 | karma článku: 9.22 | přečteno: 1966x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3052
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION. Locations of visitors to this page

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...