37) Zdravím z ráje ...

23. 02. 2009 5:13:29
Drazí přátelé, konečně se ozývám z nové komunity. Vyměnil jsem horskou Huascu de Ocampo za místo ukryté hluboko v džungli – Rio Manzo, Helen Tierra Blancu za Cuetzalan v Pueble. Tímto způsobem se nám podaří zmapovat 4 komunity, zjistíme, zda-li úspěchy v prvních dvou nebyly náhodné. Pokud se stejně jako první dvě osvědčí i komunity číslo 3 a 4, budeme mít v září minimálně 4 místa pro zájemce o dobrovolnickou zkušenost v rámci CI.
Kazdodenni hygiena ...
Kazdodenni hygiena ... filippo

Díky zkušenosti ze 4 odlišných komunit se o našem altruistickém mezinárodním vzdělávacím projektu dozví více lidí, což může být významný aspekt pro získání podpory, předpokladu budoucího přežití projektu. A to je to, oč nám všem jde v prvé řadě. Zachovat tento unikátní koncept, který vytváří mezinárodní přátelství, významným způsobem propaguje naši malou zemi za Atlantikem a naplňuje srdce dobrovolníků, studentů a pevně věřím, že i některých členů vysílajících komunit ...

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/show.dml?id=593271

Galerie vysílající komunity Filipa Šeny

http://www.communityinspiration.com/hrdinove.htm

Vysílající komunita na stránkách CommUNITY inspiration

Po 10ti dnech strávených v Mexico City jsem se vydal konečně na „venkov“. Ve srovnání se 30ti miliónovou metropolí lze za venkov považovat cokoli včetně Prahy. Cílem mé 10ti hodinové cesty byl ale opravdový „konec světa“, místo ukryté hluboko v pralese. Nacházím se ve státě Oaxaca (téměř na samotné hranici s Veracruzem), nejbližší větší město vzdálené 1,5h se jmenuje Tuxtepec, nejbližší významnější vesnice Playa Vicente.

Docházím vyučovat přes řeku do osady Rio Manso, jež údajně čítá nějakých 2000 indiánských starousedlíků. Osobně přebývám na druhém břehu v salesijánském internátu pro indiánské žáky. Komplex CECACHI (čtěte: „sekači“) obývá cca 160 studentů druhého stupně a 20 učitelů. A já, dobrovolník z daleka.

Když jsem přijížděl, nebyl jsem si správností své volby zcela jist. Konec světa bez dlouhodobější možnosti osobního kontaktu s vnějším prostředím (není zde ani signál na mobilní telefony), neznámé prostředí katolického internátu, nebezpečná džungle. Navíc se potýkám s jakousi chřipkou.

Internet je zde archaický, pomaloučký, nestabilní, přes telefonní linku. Pokud se připojím, blokuji telefon, jediné pojítko CECACHI s vnějším světem. Z toho důvodu jej budu raději používat pouze v noci.

Oproti Huasce pár menších rozdílů: nepálí sluníčko, kropí nás vydatný tropický déšť, neteče teplá voda (!), v koupelně jsem potkal švába a v mém pokoji mne celkem slušně vyděsil chlupatý pavouk velký jako půl dlaně. Tarantule. Kdoví jsou-li jedovaté. Chvilku jsme se vzájemně naháněli a děsili, nakonec se mi ji podařilo vylákat alespoň na chodbu. Obezřetnost při oblékání a obouvání bude patrně na místě.

Hodil by se mi tu bezpečností manuál. Sice jej CommUNITY inspiration právě vydalo a je možné si ho objednat, divil bych se ovšem, pokud sem vůbec nějaký poštmistr trefí.

http://www.communityinspiration.com/prirucka.htm

BEZPEČNOSTNÍ MANUÁL CommUNITY inspiration

Přebývat coby jediný ateista v katolickém klášteře také není úplně snadné. Připadám si jako analfabet. Neumím se ani pokřižovat (natož pomodlit) – naopak začínám pravidelně meditovat a trošku se obávám, abych tím někoho nevyděsil. Ostuda. Upřímně lituji, že jsem v této oblasti absolutně nevzdělán (přicházím na to, že nevzdělanost v jakémkoli směru bolí).

Hodila by se mi tu babička, která by mne to jistě dokázala naučit. Stydím se požádat někoho z místních, místo toho naivně spoléhám na to, že jsou všichni při svých modlitbách a obřadech natolik zabráni do své činnosti, že si nevšímají zmateného Evropana nejistě se dotýkajícího svého těla v pořadí: čelo, solar plexus, levý prs, pravý prs. Trapas.

Téměř všichni se modlí před jídlem, někdy i po. Musím vypadat jak trouba, co spadl z jiné planety. Pár lidí se mne již optalo, jsem-li katolík. Nehodlám si zahrávat s přikázáními a dle pravdy upřímně uvádím, že nikoli. Někdo své zděšení či překvapení skrývá lépe, jiný hůře. S tím ale nic nenadělám.

Vsázím na pokoru. A hluboký, upřímný pohled nezvykle modrých očí.


-------------------------------------------------------------------------------------

NOVINKA: CI vydalo první publikaci: Bezpečnostní manuál pro oblast LATINSKÉ AMERIKY

http://www.communityinspiration.com/prirucka.htm

NOVINKY A FOTKY přímo z Mexika (galerie: studenti, čeští podporovatelé, příroda a okolí):

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

Všeobecné informace o projektu:

www.communityinspiration.com

VIDEA (nejen) z výuky

http://www.youtube.com/user/FILIPPOsenaCI

Starší články (chronologický vývoj projektu) lze nalézt na pravé straně pod kontaktem v „seznam rubrik“ ...

HLEDÁME:

- DOBROVOLNÍKY

- ČLENY VYSÍLAJÍCÍCH KOMUNIT

- SPONZORY a PARTNERY PROJEKTU

- příznivce a zájemce o spolupráci

INFO: http://www.communityinspiration.com/podporte.htm

logonapohled.jpg

Autor: Filip Šena | pondělí 23.2.2009 5:13 | karma článku: 10.82 | přečteno: 1176x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 478 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3052
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION. Locations of visitors to this page

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...