Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

Člověka z našich zeměpisných šířek taková zpráva přinejmenším znejistí, neboť se s ní, narozdíl od Mexičanů, setkává výjimečně. A tak jsme se během prvních dnů měli na pozoru. Oči i uši nastražené.

Když ale prvních pár dnů proběhlo bez sebemenšího problému, uvolnili jsme se. Velkou zásluhu na tom měla těžko popsatelná atmosféra, která toto kulturní centrum Veracruzu doslova prostupuje. Kdykoli se vydáte do parčíku na náměstí, je tam plno. O víkendu se tam konají kulturní akce, každý pátek probíhá veřejná tancovačka tradičního tance "danzón". Tato tradice trvá již sedm let. Pátek co pátek.

video - tradiční páteční tancovačka v centru Papantly

video - mexický tanec, danzón

To co mne velmi mile překvapilo, je vstřícný přístup k cizincům. Lidé jsou milí na ulici i v restauracích a obchodech, řidiči dávají galantně přednost chodcům nejen na přechodech. Detaily se kterými jsem se jinde v Mexiku nesetkal. Alespoň ne v takové míře.

Když jsme si chtěli koupit zmrzlinu, vyděsila nás obří porce, která by bohatě vystačila nám oběma. Proto jsme zkusili poprosit o řešení, které by se u českých prodavaček těžko setkalo s pochopením. Rozdělte nám, prosím, jednu porci na dvě, a pokud by to šlo, ve dvou různých příchutích. Jednu do kelímku, druhou do kornoutku. Sice chvíli trvalo, než se nám podařilo speciální požadavek srozumitelně vysvětlit, ale paní prodavačka se jen překvapeně usmála a našemu přání vyhověla beze zbytku. Každému navíc nandala množství, které se ani příliš nelišilo od porce plné. Další sympatický detail a plusové body pro Papantlu, do které se nám původně za další dobrovolnickou misí už ani nechtělo.

Samozřejmě, že velmi důležitým prvkem bylo i vstřícné a konstruktivní jednání s místní radnicí. Ta si zakládá na rozvoji turismu a uvědomuje si, že čím víc místních lidí se naučí anglicky, tím lépe pro ně i celou oblast. Jen do pyramidového komplexu El Tajín míří ročně přes 600.000 turistů a na festival Cumbre Tajin jich přijíždí kolem půl miliónu. Hlavními hvězdami letošního ročníku budou Bjork a Sinead O´Connor. Byli jsme pozváni na oficiální tiskovou konferenci, na které v tradičním kostýmu vystoupil jako zástupce "voladores" i náš student Victor. Jeho řeč - částečně i v totonackém dialektu - naleznete na následujícím videu.

video - Victorova řeč při oficiální tiskové konferenci k megafestivalu Cumbre Tajin

Právě věčně usměvavý Victor, který je jednak voladorem a jednak učitelem ve škole pro mladé voladory, je jedním z deseti studentů, kterým město zasponzorovalo účast na našich kurzech. Díky těmto deseti stipendiím v celkové výši 3.500 MXN se nám podařilo pokrýt dvouměsíční náklady spojené s ubytováním.

Toto vstřícné gesto radnice vůči českému rozvojovému projektu United Vision je třeba docenit především v tom ohledu, že bylo učiněno ještě před samotným započetím výuky a bylo učiněno jen na základě doporučení neziskové organizace Mujeres Productivas a několika vysoce postavených úředníků, kteří měli možnost naši práci sledovat v předchozích komunitách.

video - Voladores (kulturní dědictví UNESCO), aneb tanec na 35m vysokém kůlu

Když jsme v pondělí, po týdnu obcházení škol a propagace kurzů v novinách a rádiu, šli na první schůzku se studenty, byla v nás malá dušička. Měli jsme jistých 15 studentů, ale celkově potřebovali alespoň 60.

Nakonec dorazilo asi 20 dospělých a 4 děti. Především nízký počet nejmladších žáčků nás zarazil. Po skončení první ukázkové hodiny naše zklamání z nízkého počtu účastníků kontrastovalo s počáteční euforií studentů. Po prvních dvou a půl hodinách studia zacítili šanci, že jsou dost možná konečně na správné cestě za zvládnutím angličtiny.

Po 150 minutách nepřetržité výuky jsem byl zcela vyčerpán. Navíc nám s Lindou bylo jasné, že náš boj za dostatečný počet studentů ještě bohužel není u konce. Bylo nutné podniknout další kroky. Znovu obejít školy a připomenout zahájení výuky. To vše s nejistým výsledkem.

Studenti si balili své věci a my s naší místní spojkou Zelmou smutně a zklamaně tvořili nový propagační plán na další dny. A v tu chvíli se k nám začali přibližovat první z nich, aby nám nabídli vlastní pomoc s propagací kurzů ve svém okolí. Bylo to příjemné povzbuzení.

Získali jsme si první spojence a byla zaseta první semínka nových přátelství. Bude to ale stačit na získání dostatečného počtu studentů, aby výuka v Papantle měla dlouhodobou perspektivu? To se zdálo být stále ve hvězdách. Ani po týdnu se nám neusínalo snadno.

--

 

 

 

 

 

www.UNITED-VISION.org

TEACH - LEARN - CREATE

Autor: Filip Šena | neděle 4.3.2012 20:55 | karma článku: 10,03 | přečteno: 3380x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Pětiletý génius

Kapitola jedenatřicátá. Naše poslední dny v mexickém Jalcomulcu byly všechno možné jen ne poklidné.

5.2.2012 v 20:43 | Karma: 10,72 | Přečteno: 3342x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Koudelka by mohl povýšit na generálmajora, generálem se může stát i šéf GIBS

23. dubna 2024  11:20

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by mohl po roce povýšit z hodnosti...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.