Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

68) Epidemie cholery a fungující socialismus

Osada Opičí hora (Cerro Chango) vznikla před čtvrt stoletím. Třicetičlenná skupina v té době mladých lidí z okolí, včetně Jesuse a sestry Angely, si od vlády vymohla pozemky a nějaké peníze do začátku. A začala hospodařit. 

Jesus u vstupu do jeskynefilippo

Všichni členové komunity pracují společně a výdělky si dělí rovným dílem. Jak už to v podobně chudých oblastech bývá, téměř ze sta procent se věnují zemědělství. Co se jim podaří vypěstovat nad rámec vlastní potřeby, stane se předmětem obchodu se sousedními vesnicemi.



Druhým důležitým zdrojem příjmů je ekoturistický projekt. I za jeho vznikem stojí úspěšný lobbing u některého z vládních výborů. Za zhruba třímiliónovou dotaci vybudovali obyvatelé komunity svépomocí několik chatiček a nyní lákají turisty na opice a obrovské jeskynní komplexy.



Stejnou cestou se v Mexiku vydávají tisíce vesniček z chudých oblastí. Turisté jsou jediným zdrojem příjmu, který by mohl domorodým obyvatelům pomoci v boji s existenčními problémy. Utratí-li tu cestoval nějakou tu stovku za jídlo a ubytování, je to pro nás naděje, že jednou nebudeme mít problém poslat děti do školy či pro ně zakoupit léky, když ochoří, vyslechl vizi lepších zítřků bílý muž.



I v Cerro Chango tak mají eminentní zájem o angličtinu. Domluvit se s turisty, motivovat je, aby se vraceli, propagovat ekoturistický projekt na internetu. Když své úvahy nastiňovali bílému muži, dobrovolníkovi ze sousední vesnice, který učí zdarma angličtinu, bylo cítit, že jejich motivace ke studiu je skutečně vysoká. I z jejich uctivého jednání bylo vidět, že do něj a projektu CommUNITY inspiration vkládají velké naděje. Pokud se nám podaří získat prostředky a vyslat do této oblasti dalšího dobrovolníka, určitě by měl učit i u vás, přislíbil pomoc bílý muž.



Většina lidí z vesničky vyráží šestkrát v týdnu brzo ráno společně na pole. Jen v neděli mají volno. Přesto se bílému muži nezdálo, že by jim, až na volný čas, něco chybělo. Vypadají spokojení, pokorní a nenároční.



Zatímco většina z nás marně sní o chalupě u řeky, chvilce klidu bez telefonů, aut a smogu, místní indiáni přesně takto žijí, uvědomil si. Všichni se znají, důvěřují si, pomáhají. Nebojí se o svůj majetek, v podstatě ani žádný nemají. Nemajetnost jim v tomto smyslu ubírá na starostech, osvobozuje. Nikdo jim nic nemůže ukrást, nic se jim nemůže rozbít či ztratit, závidět tu není co.



Na druhou stranu žijí v nepohodlí, tvrdě pracují, nemají čas na zábavu, řeší-li problémy, pak určitě ty existenční. Hlad, nedostupnost vzdělání, léků a lékařské péče vypočítával dál minusy zdejšího žití zmatený bílý muž. Dokázal by tu žít?


Pokud se zalíbíte obyvatelům komunity, za 50 tis. korun vám prodají stavební pozemek a přidělí část zemědělské půdy, kterou budete obhospodařovat. Skromná dřevěná chaloupka vás přijde na stejnou sumu, dozvěděl se. S její stavbou vám pomohou místní, příště zas vy pomůžete někomu jinému, pokračoval v osvětlování filosofie života v Cerro Chango čtyřicetiletý Jesus. Do několika týdnů se můžete nastěhovat.



Škoda, že zkušenost kuchařky z internátu Cecachi s životem v Opičí hoře měla do pohádkovosti daleko. Studentka bílého muže Maria tu žila. Po rozepři s rodinou otce svého dítěte byla ale bez milosti vyhnána. Podobně dopadnou i spoluobčané, jež neodolají pokušení, zkusit si život v USA. Rozhodnou-li se odejít, majetek je jim zkonfiskován a oni se již nikdy nemohou vrátit, vzpomněl si nyní na Máriina slova.



http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=693472&picture=9406662


Maria



Na její případ se ale svého hostitele a průvodce raději neptal. A tak jen poslouchal a snažil si udělat o zdejším životě vlastní úsudek. Jesus ho vedl dál. Slunce se jim začalo opírat do zad. Po dvouhodinovém pochodu konečně nechali pastviny a zemědělskou půdu za sebou a před nimi se objevila uzoučká cesta do džungle.



Vstupoval do ní s podivnými pocity obav a napětí. Překvapil ho příjemný chládek, masa zeleně nad jejich hlavami nedovolovala žhnoucímu slunci proniknout až k nim. Po nějaké chvíli zaslechli vřískavý povyk. To jsou oni, ukázal prstem Jesus do koruny vysokého stromu. Skupina opičáků právě snídala. Házeli ze stromu bobule, skákali z větvě na větev. Občas prý dotančí až k vesnici.



http://www.youtube.com/watch?v=R14wmUyXscY&feature=channel_page


video - opice



Další chloubou místní vesničky je několik jeskynních komplexů. Bílému muži a jeho průvodci trvalo dobrou půlhodinu, než-li se dostali od vchodu až na konec jeskyně. Bylo to působivé. Prostorné chodby a obří podzemní místnosti, krápníkové útvary nejroztodivnějších tvarů, to vše působilo na ohromeného bílého muže dojmem podzemního království.



Po návratu do vesnice nastala chvíle rozloučení. Čůčo ještě provedl bílého muže po chaloupkách pro turisty, jeho teta, pohádková babička mu zase s dojetím ukazovala celou sadu ručně vyšívaných produktů reprezentujících kulturu Chinanteco. A přitom vyprávěla a vyprávěla. Byla by jej nenechala odejít. Její oči byly plné něhy a štěstí, jež toužila sdílet s neznámým modrookým přivandrovalcem.



Odpolední pochod zpět domů do internátu nebyl po výletu za opicemi a do jeskyní snadnou záležitostí ani pro trénované nohy bílého muže. Po prašné cestě, ve spalujícím slunci. Dorazil vyčerpaný. Po studené sprše začal odstraňovat klíšťata a jim podobné krvepijce, které cestou do džungle stačil nachytat. Bylo jich dost.

V noci se bílému muži udělalo nebývale zle. Následující dva dny strávil na toaletě. Bylo to brutální. Nic podobného ještě nezažil a snad již ani nezažije. Zaplatil tak daň za návštěvu „osady na konci světa“ a neopatrnou konzumaci kontaminované vody.



Dva týdny nato počala obyvatele okolních vesnic nemilosrdně kosit epidemie cholery.

Autor: Filip Šena | úterý 25.8.2009 22:14 | karma článku: 8,65 | přečteno: 7537x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.