Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

67) Boží hlas v Opičí hoře

Bílý muž vyrazil na další výlet. Tentokrát přes noc. Pět kilometrů od místa kde bydlel se nachází malebná indiánská vesnička Cerro Chango - Opičí hora. A název neklame. Jedná se o výjimečný ekosystém, jehož největší chloubou jsou volně žijící opice druhu "araňa". 

Sestra Anjelyfilippo

Jedno sobotní odpoledne se vydal na cestu. Místní si ťukali na čelo, když jim vyjevil svůj plán jít pěšky. Na procházky indiány neužije. Bílému muži ale chůze vyhovovala, tím spíš ve zdejší krásné panenské přírodě chinanteckého kraje. Vybavil se zásobou potravin, pořídil něco i pro rodinu, jež ho pozvala, do uší po delší době pustil oblíbenou hudbu a vyrazil.



Po bezmála dvouhodinovém pochodu v zajetí spalujících paprsků jarního slunce se konečně doplazil na místo určení. Cestu významně znepříjemňovala projíždějící auta. Za každým se zvedl oblak jemného červeného prachu, jež na pár minutek znemožnil bílému muži pokračovat v chůzi. Vybudovat zde zpevněnou komunikaci by nebylo od věci, klel pokaždé, když hystericky tiskl na ústa a nos ručník v podivné křeči způsobené deficitem přísunu kyslíku.



Když došel k mostu, za kterým se již rozprostírala cílová komunita čítající přibližně dvacet domečků, v ústrety mu vyběhla trojice dítek. Nejste malíř? Jdete nám vymalovat jídelnu? Pobaveně odvětil, že nikoli, že jde jen na návštěvu k sestře své studentky Anjely z Rio Manso. Až nyní si uvědomil, že vlastně nezná ani její jméno. To dětem nevadilo. Řekly bílému muži, ať je následuje, že ho za dospělými zavedou.



http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=693472&picture=9406663
stránka Anjely

Dostalo se mu vřelého přivítání. Skupinka mužů a žen právě dokončovala práce na „nové jídelně“, chloubě zdejšího ekoturistického projektu. Zodpověděl několik dotazů ohledně života v Evropě a poté již se svými hostiteli vyrazil do jejich království. Romantické chaloupky u řeky, komplet ze dřeva.



Nastal tichý večer v předsíni pralesa. Zatímco se lidé pomalu chystají k zaslouženému odpočinku, fauna džungle se probouzí a pozornému posluchači nabízí nádherný koncert plný roztodivných tónů, zvuků a pazvuků.

Usadil se s domácími ke stolu a společně s hlavou rodiny, Jesusem přezdívaným „Čůčo“, povečeřel. Kuchyně se podobala zahradnímu altánku. Její stěny nebyly vyšší než-li metr. Ač doma, seděli v otevřeném prostoru. Byli nedílnou součástí džungle. Ovíval je příjemný vánek zvenčí, pohledy očí jako magnet přitahovala respektovaná majestátnost nočního pralesa. Bílý muž se cítil nádherně malý a bezvýznamný. Přesně takový, jakým v rámci celého vesmíru a lidské existence je. Jeho srdce znovu zaplavila vlna klidu, míru a všeobjímající pokory.  



Šeptali. Jakoby i pro domácí bylo okolní ticho něčím posvátným, respektovaným za všech okolností. Bílý muž byl půl světa od své rodiny, svých přátel, seděl u neforemného dřevěného stolu s lidmi, které viděl poprvé v životě. Ale cítil se šťastný. Hovořili, ačkoli slov by nebylo potřeba. Bílý muž cítil souznění se všemi a se vším. Pocity, kterým dokáže porozumět každý i bez znalosti cizí řeči. Hlas Boha, universa, stvořitele, jež promlouvá ke všem svým vlastním esperantem pocitů a myšlenek, jímž rozumí i němý.



Jeho zrak nyní spočinul na staré hamace. Tušil, že jít spát teď, kdy strunu jeho srdce rozechvíval hlas samotného stvořitele, by byla věčná škoda. Popřáli si s domácími dobré noci a on si s knihou vlezl do houpací sítě. Dlouze se zadíval do noční džungle. Vychutnával si pocity, jež mu plnily srdce.



Kolem půlnoci knihu zavřel a odešel se uložit ke spánku. Kdybyste se ho ale zeptali, o čem byla pasáž, kterou přečetl, nevěděl by. Ačkoli jeho zrak poslušně spočinul na každém slovu kapitoly, dnes večer četl ve své duši.

 

 

Autor: Filip Šena | neděle 23.8.2009 22:29 | karma článku: 10,09 | přečteno: 5544x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.