Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

62) Česká vlajka

Bílý muž dál opravoval příběhy svých indiánských přátel. Občas jej některý zklamal. Tenhle to očividně odfláknul, pokrčil rezignovaně rameny při pročítání krátkého textu od problematického patnáctiletého Francisca. V takových chvílích jím cloumala zlost. 

Zonglovani s "Cajem" ... autor neznamy

Byl možná až příliš přísným pedagogem. S vědomím, že za pouhé tři měsíce bude muset lidem, jež mu dali důvěru a podíleli se na spolufinancování jeho dobrovolnické mise, odprezentovat výsledky své práce, mu ale ani nic jiného nezbývalo. Budoucnost celého projektu byla v jeho rukou a rukou jeho studentů. Proto do toho musel jít naplno a stejný přístup očekával i od svých žáků.



http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/show.dml?id=593271


fotogalerie vysílající komunity



Fran a jeho pubertální kolegové z internátu by se skutečně mohli snažit víc, přemítal. Není to mrhání časem? Příště snad bude lepší otevřít dvě dívčí skupiny. Těm k silné motivaci stačí modré oči dobrovolníka. Na jejich přístupu a snaze to bylo skutečně vidět.



Jenže ono soudit situaci v rozvojové zemi pohledem Evropana není úplně šťastné. Chlap je tu pánem. Pokud se syn rozhodne, že ho učení nebaví, rodiče ho nenutí. Když nechce, ať si pracuje na poli. Má volnost. Jednou se stejně bude muset postarat o rodinu, tak ať dělá jak myslí. Situace děvčat je jiná. Ty nejsou brány jako lísteček naděje do tomboly na lepší život. A proto se do školy posílají především kluci. Získají vzdělání, odjedou za prací do města a budou rodině posílat peníze. Toť obecně přijímaný ideál, který však v praxi zafunguje málokdy.



Když ale rodině vyjdou peníze a do školy mohou posílat i dcery, jejich motivace vyniknout je o to vyšší. Tak to alespoň na bílého muže působilo. Sociologem nebyl, ale teorie modrých očí se mu zdála přeci jen přehnaná.



Ze zbytečného filosofování nad nezměnitelným jej vytrhla až česká vlajka na další práci. Až nyní si uvědomil, že v opravování úkolů pokročil. Držel teď v ruce text od doktora Abela z vesnice za řekou. Pohled na symbol české státnosti, vzdálené vlasti, kterou opustil před pěti měsíci mu vykouzlil překvapený úsměv ve tváři. Obrázek doprovodil krátký vzkaz. „Děkuji, kamarád“, četli jej dojaté oči bílého muže několikrát za sebou.



Abel je stejně skvělej chlap, odvrátil na chvíli oči od papíru, jež zdobil téměř bezchybný a s láskou psaný text o kamarádce Josefě. Lékař, vzdělaný člověk, pětatřicátník, jež pomáhá v indiánské komunitě, aniž by sám měl vlastní rodinu. Zde jsou však všichni jedna velká rodina, přesvědčoval se bílý muž, jako by jeho úvaha měla Abelovi nějak pomoci.



Jeho nadaný student tu ale vypadal šťastně. Všichni ho měli rádi, výkon jeho povolání byl pro celou osadu životně důležitý. Jako většina ostatních silně věřící člověk, který se bílého muže často ptal na poměry v Evropě i české kotlině. Na životní úroveň, historii i komunismus.



http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=693472&picture=9608239

doktor Abel a jeho práce



Jako jedna z posledních prací přišla bílému muži pod ruku ta Antolinova. I on prošel internátem pro chudé indiány jako dítě, aby následně vystudoval uměleckou vysokou školu v hlavním městě federálního státu Oaxaca a znovu se vrátil do Cecachi, vzdělávací instituce ztracené hluboko v džungli, coby učitel. Stejný scénář absolvovali i Leo, Camelia, Tolentino a další současní členové pedagogického sboru. Kolegové a zároveň žáci bílého muže.



Antolin vystudoval malířství. Jeho nástěnné malby úctyhodných rozměrů zdobí interiéry i exteriéry většiny budov v komplexu Cecachi. Bílý muž zadoufal, že by jej mohl učit malovat. Že by i on mohl usednout do lavic s žáky páté třídy. Neučí snad on svého kamaráda angličtinu a žonglování?



A učí jej dobře, uvědomil si s radostí, když pročítal jeho práci. Obsahovala všechnu doposud probranou gramatiku a několik žertovných obratů. Pobavila ho především pasáž, ve které popisoval, že jeho děd chce, aby se dotýkal jeho chodidel. „My grandfather says: touch my feet, my friend“, stálo na papíře.



http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=693472&picture=9406604

Antolin a jeho práce



Stejně je tu legrace, napadlo ho. Vzpomněl si na to, když Antolin filmoval žonglující děti s kameny u řeky. Nemají teplou vodu, musí se mýt v řece, většina rodin řeší závažné existenční potíže a přesto zde slyšíte smích celý den.



http://www.youtube.com/watch?v=QCxWePKCFwY&feature=channel_page


video - žonglování s kameny u řeky při koupání



Další filosofování si ale zakázal. Cítil se teď trochu provinile a hloupě. Když se totiž dozvěděl, že bude tři měsíce žít v katolickém internátu, v myšlenkách unáhleně odsuzoval nepoznané. To bude suchárna, běželo mu tenkrát hlavou.



Měl by se všem místním za své předsudky omluvit. Ale copak by mu rozuměli? A tak si odpustil. A rozhodl se těšit z toho dobrého. Oči mu v tu chvíli sklouzly zpět na jednu z prací. Nejkrásnější vlajku a vzkaz „děkuji, kamarád“.

Autor: Filip Šena | středa 5.8.2009 14:58 | karma článku: 11,78 | přečteno: 5796x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.