Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

57) Uprostřed stáda

Tak jako většinu rán v džungli se i tentokrát bílý muž oddával neodbornému zklidňování duše na břehu řeky. Dva metry od průzračné vody. V překvapivě pohodlné pozici s typicky překříženýma nohama znenadání zaslechl podivný dusot. 

Voda opravdu cistá, malých rybicek nespocet ... filippo


Zůstával v klidu, alespoň fyzicky. Nehýbal se, pouze nastražil uši a přemýšlel o možné příčině. Ta nejistota byla vzrušující. Vzpomněl si na vyprávění horníka, na kterého se z výšky řítil balvan. Ačkoli měl několik zlomků vteřin na opuštění nebezpečného místa, šutr jej jakoby zhypnotizoval, zaneprázdnil mozek, který již nedokázal vyslat tělu jasný signál, na kterou stranu uskočit. A tak iracionálně zůstal stát.

Půlkou meditace osvěžený mozek bílého muže pracoval svěže. Alespoň co se potřeby zachování chladné hlavy v nestandardní situaci týče. Srozumitelný signál tělu k ústupu však také vyslat nedokázal.



To už se nad srázem začaly objevovat první hlavy. Nejmenší býčci spěchali radostně k vodě jako první. Stejně jako dosahoval vodní hladiny koupaliště on dříve než jeho rodiče, napadlo ho. Stále ještě ze své pozice v sedě u řeky viděl, jak skotí dorostenci dotančili až na úpatí srázu. Jejich bezstarostnost však jako mávnutím kouzelného proutku zmizela, když jej spatřili tři metry pod sebou. Právě v místě, kde je přístup do řeky nejsnazší.



V očích se jim namísto vidiny lahodného osvěžení znenadání zračily otazníky. Přední nohy se v mžiku zablokovaly s charakteristickou neohrabaností. Odmítly pokračovat tam, kam si to hlava nejvíc přála. Na chaotičnosti situaci přidával další dobytek, který ve své bezstarostnosti zezadu vrážel do svých přátel v první linii, kteří se tak nelogicky zastavili již jen pár metrů od vytoužené vodní hladiny.  



Po několika vteřinách pohledů prozrazujících oboustrannou vystrašenost se první odvážlivci přeci jen vydávají do vody. Po očku sledují bílého muže, který situaci vnímá se stejnou obezřetností. Inspirovat se nakonec nechávají i ti méně odvážní, a tak si najednou bílý muž uvědomí, že sedí uprostřed osvěžujícího se stáda skotu. Vytahuje foťák a pořizuje cenné snímky. Tohle mu nikdo neuvěří.



Příliv dobytka přihnaného za občerstvením z jiné pastvy však stále neustává. Idylka pomalu končí, když se na břehu začínají objevovat nejstarší a největší příslušníci stáda. Jejich rozměry budí respekt.



Situace se stává nepřehlednou, a tak narychlo balím foťák, sbírám své věci a obhlížím únikovou trasu. Původní plán obejít stádo podél plotu bere za své. Již je tak početné, že ani tam nezůstalo volné místo. Navíc mám pocit, že se ke mně pomalu přibližují dva největší býci. Když popojdu o dva kroky směrem do řeky, popojdou i oni. Své zraky přísně upřené na mé bílé tělo. Znervózňují mne.



Ustupuji před nimi dále do vody. Již mi dosahuje po pás. Nad hladinou nemotorně přidržuji baťůžek, karimatku, spacák a boty. Tričko mám zmáčené. Dochází mi, že jediná šance je projít korytem řeky podél břehu až na druhou pastvinu. S pocitem hnusu se bořím do bahna, mé nohy zavázejí o větvě na dně. Kéž by zůstalo jen u nich, napadá mne, když se otřesu představou, že bych mohl ve vodě narazit třeba na hada.



S námahou držím své cennosti nad hladinou a pomalým tempem se vzdaluji stádu, jež se již bezstarostně ráchá v našem společném teritoriu. Napadá mne, že jestli mne někdo sleduje z protějšího břehu, musí se náramně bavit.



Uleví se mi, až když dorazím do internátu a vybalím nepoškozený foťák. U společného oběda pak dávám svou dnešní historku k dobru. Všichni se skvěle baví. V jejich upřímném smíchu však necítím ani náznak výsměchu poserovi z Evropy, ačkoli nikomu z místních Indiánů by se nic podobného určitě přihodit nemohlo.



Jsem rád, že mám své dnešní dobrodružství za sebou. Zase se mi podařilo vybruslit z nestandardní situace, znovu jsem sám před sebou o něco povyrostl. A to i přesto, že celá historka působí dojmem scénky z laciné americké komedie. Kdyby mi ji někdo vyprávěl, nevěřil bych mu.

 

 

Autor: Filip Šena | úterý 21.7.2009 23:40 | karma článku: 10,43 | přečteno: 5204x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.