Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rafting bez vody, aneb sláva šoférům mexických autobusů

Kapitola čtyřiadvacátá. Uvízli jsme na mexické okresce. Byla noc. Všude tma a ticho, nejbližší vesnice 20 kilometrů.

Samuel znovu otočil klíčkem v zapalování. Marně. Automobil nevydal ani hlásku. Odtlačili jsme vůz ke krajnici a začali přemýšlet, jak se z nastalé šlamastyky dostat.

Mávání na čas od času projíždějící řidiče nepomáhalo. Nikdo si v noci a na opuštěném místě netroufl zastavit. K mému překvapení ani policejní jeep. Kdo jiný by vám už měl podat pomocnou ruku v takové situaci?

Imelda, majitelka vozu, se přikláněla k verzi, že nám došel benzín. Že nám na nové čerpací stanici prostě žádný nenatankovali. To se prý u nových benzínek občas stává.

Já se spíš přikláněl k názoru, že zastavení automobilu souviselo s nárazem podvozku o silnici po průjezdu dalšího z obřích výmolů. Těch je mezi Coatepecem a Jalcomulkem nepočítaně.

Nebylo zbytí. Bez pomoci někoho třetího jsme byli namydlení. Imelda zavolala svým příbuzným do Coatepecu, aby nám dovezli benzín.

Mezitím konečně zastavil jeden z projíždějících vozů. Řidič odvezl Dona Samuela s Donem Martinem do Jalcomulca pro pomoc. I přes nabídky abychom se nechali odvést do vesnice spolu s nimi, jsme se rozhodli držet basu a zůstat s trosečníky. Coby jediný zbylý muž jsem to bral jako morální povinnost. Mohl jsem se cítit důležitě.

Čekání bylo nekonečné. Byli jsme k smrti unaveni po náročném odpoledni, téměř tříhodinové výuce se čtyřiceti studenty ve značně stísněných podmínkách (viz minulý článek), a měli hlad. Blížila se desátá hodina večerní a my stále trčeli ve tmě kdesi uprostřed mexické pustiny.

Po hodině a půl čekání jsme se konečně dočkali. Spolu s Martinem a Samuelem dorazil z Jalcomulka i mladý automechanik. Přivezli benzín, který se pomocí narychlo vyrobeného trychtýře z petlahve pokoušeli přelít do nádrže. Po několikaminutovém snažení se akce zdařila. Bohužel, Imeldin automobil to neobměkčilo.

Bylo nutné dostat porouchaný vůz do dvacet kilometrů vzdálené vesnice samospádem. Vzhledem k tomu, že téměř celá silnice z Coatepecu (1.200 m. n. m.) do Jalcomulka (350 m. n. m.) klesá a Samuel se ukázal jako šofér nebojsa, nebyl to až takový problém.

My ostatní jsme si vylezli na korbu mechanikovy dodávky a adrenalinovou noční jízdu si užili po svém. Byl to mazec! Vysoká rychlost (bylo potřeba stačit nebrzdícímu Samuelovi řítícímu se v porouchaném voze dolů do vesnice) generovala nepříjemný studený vítr, viditelnost byla mizerná a výmoly rozměrů malých kráterů četné.

Po příjezdu do Jalcomulka jsme se rozloučili. Imelda spolu s dalšími pěti (!) lidmi přelezla do malého osobního vozu, ve kterém nám mezitím dorazili z Coatepecu na pomoc s benzínem další dva členové její rodiny. Všichni společně se vydali na zpáteční cestu do téměř hodinu vzdáleného města. Nebylo jim co závidět.

O tom, že náš karambol nebyl úplně náhodný, svědčí fakt, že se Imeldě auto rozbilo znovu o pár dní později a že jsme cestou obecně potkávali až podezřele moc řidičů s porouchaným vozem. Silnice tu jsou opravdu ve zbídačeném stavu. Však vláda také slíbila zjednání nápravy. Nezbývá než doufat, že nejde jen o předvolební sliby.

Po těchto zkušenostech jsme se nabídli, že budeme do Coatepecu dojíždět autobusem. To jsme ovšem neměli ani potuchy, do čeho jdeme.

Zdá se, že přepravní společnost posílá do Jalcomulca jen ty úplně nejhorší vozy. S ohledem na katastrofální stav silnice se ani není čemu divit. Když po hodině a čtvrt zběsilého kodrcání dorazíte na terminál v Coatepecu, neubráníte se pocitu, že jste se ocitli na autobusovém vrakovišti.

video - Rafting bez vody, aneb držte si klobouky, bude to drncat ...

Čím horší jsou ale stroje, tím lepší jsou jejich šoféři. Ačkoli to s rachotícím dědečkem autobusem hází sem a tam, okna drnčí a pasažéři na svých sedadlech chvíli co chvíli nadskakují (tlumiče dávno vypověděly službu), řidiči si s rychlostí hlavu nelámou. Ženou to, co se dá, výmol nevýmol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jejich pohodu demonstruje i fakt, že za jízdy stihnou od posledních přistoupivších přijmout platbu, rozměnit, vrátit drobné, utrhnout a odevzdat jízdenku. Jeden z nich během toho všeho dokázal ještě spořádat jablko a zmrzlinu. Jsou to borci!

---

 

 

 

 

 

www.UNITED-VISION.org

TEACH - LEARN - CREATE

 

Autor: Filip Šena | středa 21.12.2011 5:44 | karma článku: 9,33 | přečteno: 3751x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.