Noční dobrodružství a ztracené děti

28. 11. 2011 19:57:21
Kapitola dvacátá. Noc byla krátká. Rozlučková párty se studenty se protáhla, a tak jsme začínali balit až po jedenácté. Po půlnoci bylo hotovo. Uklizený bungalov vypadal neosobně a smutně. Čtyři vzorně vyrovnané batohy u dveří ztělesňovaly nevyhnutelný moment loučení.

epi.jpg
roberto.jpg

Vstali jsme po šesté, v sedm pro nás měl přijet Noé. Naše poslední snídaně v Casa del Escritor. Epi a Roberto, naši adoptivní rodiče, nemohli chybět. Nucené úsměvy, fráze o tom, jak třeba někdy příště ... Byl jsem rád, že jsem na loučení tentokrát nebyl sám. Únava z nevyspalosti se stala dobrou záminkou k maskování pocitů dojetí. Poslední rozloučení v mayštině, poslední objetí ...

dzibanche.jpg
Noé dorazil v půl osmé. Rozhodli jsme se využít posledního dne k návštěvě pyramid v archeologickém komplexu Dzibanché, přibližně hodinu a půl cesty od Bacalaru. Jimmy se svými kamarády vyrazil ještě dříve, aby cestou stihli pozorování ptactva. S dalekohledy je to zábava. Potkat jsme se měli až na místě.

Po prohlídce turisticky celkem nenápadného komplexu, který ovšem disponuje hned několika zajímavými pyramidami, nastal čas rozloučení s Jimmym. Hodně nám během pobytu v Bacalaru pomáhal, i on nám bude chybět.

Noé vzal na výlet i svého dvaaosmdesátiletého dědu, neuvěřitelně vitálního a energického seniora. Člověk by mu tipoval klidně i o patnáct let míň. Krom toho, že je odborníkem na léčivé rostliny, je také znamenitým kuchařem, což nám dokázal pozváním na oběd. Zbytek odpoledne jsme tak strávili v Chetumalu, ve společnosti Noého sympatické maminky a prarodičů. Relaxace před dlouhým nočním přejezdem do Veracruzu nám přišla vhod.

deda.jpg
V šest hodin odpoledne přišla další těžká chvíle. Rozloučení s naším parťákem Noém, který nás vyprovodil na autobusové nádraží. Před příjezdem do Bacalaru jsem ho znal pouze z jedné schůzky v Mexico City. Po dvou měsících jsme ale opouštěli opravdového kamaráda, který si nás získal jak dobrým srdcem a skromným vystupováním, tak profesionálním přístupem, odolností a na místní poměry vysokou spolehlivostí a efektivností. Jsem si jist, že United Vision získalo do svých řad skvělého spojence.

Když jsme usedli do autobusu, který nás měl za 17 hodin vysadit na úplně novém, neznámém místě, zacloumala mnou nostalgie. Přehrál jsem si v hlavě průběh naší sedmitýdenní mise.

Vybavil se mi přílet z Mexico City, rozechvělé několikahodinové čekání na chetumalském letišti a první rozhovor s mladým hlídačem. První popříjezdové pocity euforie. Následné partyzánské dvoutýdenní přebývání v Aldrinově zahradní kanceláři, vygradované onemocněním Lindy. Získání azylu v Casa del Escritor a adrenalinové stravování U Šneků. První cesty do izolované vesničky Buenavisty a skamarádění se s Donem Pedrem. Lekce mayštiny a přeplněné mikrobusy bez jízdního řadu. Nadšení dětští studenti, fascinace Pepou a nelehká práce s dospělými. Poznání Jimmyho a nezapomenutelných čtrnáct dnů s Lindou a Rickem.

menonita.jpg
Je až neuvěřitelné, kolik jsme toho stihli za tak krátkou dobu prožít. Pouhých sedm týdnů dobrovolnického pobytu vydalo na devatenáct článků a spousta dalších zážitků zůstala nezaznamenána, neboť prostě nezbýval čas. Například výlet do démonicky působící komunity Menonitů, o kterém se Linda zmiňovala na svém blogu.

Článek zmiňující výlet k Menonitas do komunity Nueva Salamanca.

Rozjeli jsme se. Komfortní dálkový autobus společnosti ADO se dal do pohybu. Prokličkoval ulicemi Chetumalu a vydal se na divokou noční jízdu přes Campeche a Villa Hermosa do státu Veracruz. Každým kilometrem, každou hodinou nás přibližoval novému dobrodružství a vzdaloval od všeho prožitého v Quintana Roo.

pedro.jpg
Po více než čtyřiadvaceti hodinách zběsilé jízdy a kličkování mezi hlubokými výmoly, ze kterého tuhla krev v žilách, jsme vystoupili na terminálu v Xalapě, hlavním městě státu Veracruz.

Když autobus dorazil do cílové destinace, opravdu se mi ulevilo. Na radu zkušených cestovatelů Ricka a Lindy jsme si zamluvili sedadla číslo jedna a dva, abychom měli nejlepší výhled a nic nepropásli. A zážitek to byl! Užili jsme si mnohahodinovou noční horskou dráhu v přímém přenosu, navíc často pod palbou intenzivního lijáku, na úzkých silnicích, po kterých se valily proudy vody. Řidič očividně nebyl žádný začátečník.

Sotva jsme vstoupili do příjezdové haly, už se k nám řítily naše místní spojenkyně, šéfka organizace Mujeres Productivas Imelda a její asistentka Monica.

"A kde máte děti?", šokovaly nás svou první otázkou ...

---

logo_large.jpg

www.UNITED-VISION.org

TEACH - LEARN - CREATE

Autor: Filip Šena | pondělí 28.11.2011 19:57 | karma článku: 10.05 | přečteno: 3807x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3052
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION. Locations of visitors to this page

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...